Hoe proef je nu wijn als een echte connoisseur

Gepubliceerd op 5 maart 2019 17:49

Hoe proef je nu wijn als een echte connoisseur - Spanje is samen met Frankrijk een waar wijnparadijs. Als je gaat rondreizen door het Zuiden van Europa, op zoek naar leuke en nieuwe plekjes, stopt jouw kennis over wijn misschien ook wel bij  ‘rood of wit’ en ‘droog of zoet’. Maar vele jaren later heb ik van de locals het ruiken, kijken en proeven geleerd.

Proeven bestaat voor 95% uit ruiken. Waarbij onze tong de vijf basissmaken proeft: zout, zuur, zoet, bitter en umami (dit geeft een indruk van de hartigheid). De andere ‘smaken’ worden allemaal door de neus waargenomen; dat wil zeggen je proeft ze niet, maar je ruikt ze wel. Heb je door een verkoudheid een verstopte neus, dan kun je deze ‘smaken’ (eigenlijk: geuren) niet meer waarnemen. En dan is eten en (wijn) drinken meteen een stuk minder lekker.

Hoe proef je nu wijn als een echte connoisseur

De essentie van het proeven is simpel. Gebruik naast je neus ook je andere zintuigen om te proeven. De volgende tips zijn gebaseerd op de uitgangspunten van Peter Klosse.

Stap 1: kijken

Kijk niet alleen naar de kleur die je direct ziet, maar let op de verschillende nuances. Houd het glas laag en een beetje schuin tegen een heldere, witte achtergrond.

Let op de helderheid, de kleur, de kleurintensiteit en de stroperigheid/viscositeit.

De helderheid
Wijn dient mooi transparant te zijn, zowel wit als rood. Is dit niet het geval, dan kan de wijn ruw behandeld zijn en kunnen eventuele vaste stoffen (denk aan depot) zijn gaan zweven. Hierdoor wordt de wijn troebel.

De kleur

Witte wijn:
• Van bleek naar groengeel naar oud goud;
• Oude wijnen worden bruinachtig;
• Reductieve wijnen (zonder zuurstof) zijn bleker dan oxidatieve wijnen.

 

Rode wijn:
• Van paarsrood (jonge wijnen) naar roodbruin tot oranjebruin (wijnen op leeftijd), dit is goed te zien langs de rand van het glas.

 

De intensiteit
Je kunt kleuren indelen naar kleur en naar intensiteit: kracht, diepte.

 

De stroperigheid
Hiermee wordt de viscositeit bedoeld, de tranen die aan het glas blijven hangen na het walsen. Deze tranen hebben, in tegenstelling tot wat men vroeger dacht, geen relatie tot de kwaliteit van de wijn.


Op vakantie naar het zonnige Spanje

Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje
Goedkope zonvakanties naar Spanje

Stap 2: ruiken

De geur of de ‘neus’ van de wijn
Maak een ronddraaiende beweging met het glas en laat de wijn rondwalsen. Aroma stoffen komen uit de wijn los en stijgen uit het glas. Steek je neus diep in het glas en ruik aan de aroma’s. Sommige wijnen hebben een gecompliceerd aroma, waardoor ze moeilijk herkenbaar zijn. Probeer de elementen eens voor jezelf onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere geuren, zoals van kruiden, bloemen en vruchten. Of vergelijk ze met gewone huis-, tuin- en keukengeurtjes zoals koffie en ontbijtkoek.

Om de aroma’s wat orde te geven bestaan ze uit primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Primaire aroma’s stammen af van de druif zelf. Secundaire aroma’s stammen af van het gist proces en houtlagering zoals vanille, boter, noten, zuivel en geroosterd brood. Tertiaire aroma’s stammen af van de ontwikkeling en rijping van de wijn. Bijvoorbeeld: paddenstoelen, leer, ceder, koffie, laurier, goût de petrole. Door goed te ruiken leer je veel over een wijn.

 

Stap 3: proeven

Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte. Door te slurpen en daarmee lucht naar binnen te nemen, komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij. Maak een kauwende of smakkende beweging, dat is dé manier om het fruit uit de wijn te ontdekken. Er is veel waar te nemen. Bijvoorbeeld het mondgevoel. Een wijn kan een strak mondgevoel geven: opdrogend, samentrekkend (bijvoorbeeld iets zuurs of bitters), maar ook een filmend mondgevoel (bedekkend, het zalvende van zoet, zacht of smeuïg).Smaaktype

Rijp en fris: de combinatie van aroma’s en smaak heeft niets te maken met de rijpheid of leeftijd van hetproduct. Fris wil zeggen dat de combinatie van mondgevoel en geuraroma’s een frisse smaak melden. Denk bijvoorbeeld aan een citroen, een appel, rauwe ui, venkel of asperges. Daarentegen zijn wijnen die op hout gelagerd zijn, gerijpt. Ze zijn (meer) in contact gekomen met zuurstof. Rijpe tonen zijn bijvoorbeeld banaan, truffel, meloen, perzik en paddenstoelen.

Smaakgehalte

Hoeveel smaak heeft de wijn? De kracht van de smaak kan gemeten worden. Proef een wijn met een laag smaakgehalte, gevolgd door een wijn met een hoog smaakgehalte en probeer hierna de wijn met een laag smaakgehalte weer. De smaak van de wijn met het hoge smaakgehalte zal blijven overheersen.

Complexiteit

Complexiteit heeft te maken met het aantal smaaktonen. Niet te verwarren met de kracht, de intensiteit van de aroma’s. Hoe meer aroma’s of smaaktonen hoe complexer en kwalitatief beter de wijn is.

Afdronk

Wijnproevers, die veel wijn achtereen proeven, spugen de wijn weer uit, waarna de smaak verder wordt beoordeeld. Een lange of korte afdronk beschrijft hoelang je de wijn blijft na proeven.


Boek je hotel en jouw huurauto voor de beste prijs
Ontdek, Beleef en geniet van Spanje op een leuke en comfortabele manier

Overnachten in Spanje
Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting voor de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk enĀ  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!
Een huurauto zonder zorgen
Altijd transparant en eerlijk.Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Bekijk onze heldere all-in tarieven Geen verrassingen, direct vakantie!
Booking.com Autoverhuur-Spanje«   »