Hoe hard vliegt een vliegtuig in doorsnee

Gepubliceerd op 4 april 2019 19:40

Hoe hard vliegt een vliegtuig, en hoe hard bij start of landing? Als je aan boord van een vliegtuig stapt en bij de start naar buiten kijkt en in je stoel gedrukt wordt vraag je misschien, net als ik af hoe hard razen we nou over de start baan, nou net iets harder als onze Max verstappen op top snelheid met zijn "Red Bull"  Een passagiersvliegtuig, vliegt in doorsnee tussen de 800 en 1000 kilometer per uur. Hoe vlug je vliegtuig je naar Spanje vliegt, is van vele verschillende factoren afhankelijk.

Hoe hard vliegt een vliegtuig in doorsnee

De snelheid van een vliegtuig

Een passagiersvliegtuig heeft bij het opstijgen een grondsnelheid van ongeveer 360 kilometer per uur en bij het landen ongeveer 280 kilometer per uur. Maar jij wilt vast weten hoe hard het vliegtuig in de lucht vliegt? Op een hoogte van ongeveer tien kilometer varieert de snelheid van een vliegtuig tussen de 800 en 1000 kilometer per uur. De exacte snelheid hangt echter af van verschillende factoren.

 

Het type vliegtuig en brandstofverbruik

Natuurlijk is het type vliegtuig en het gewicht van belang voor de snelheid. Zo haalt de Airbus A380 met gemak een snelheid van meer dan 1000 kilometer per uur en vliegt de Boeing 747 zo’n 920 kilometer per uur. In de praktijk vliegen de meeste commerciële vliegtuigen overigens ongeveer met dezelfde snelheid. Dit heeft te maken met het optimale brandstofverbruik. Bij een hogere snelheid wordt meer kerosine verbruikt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens ontzettend duur.


Boek je hotel en jouw huurauto voor de beste prijs

Ontdek, Beleef en geniet van Spanje op een leuke en comfortabele manier

Overnachten in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting voor de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Een huurauto zonder zorgen

Altijd transparant en eerlijk.Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Bekijk onze heldere all-in tarieven Geen verrassingen, direct vakantie!


Daarnaast is de snelheid ook afhankelijk van de sterkte en de richting van de wind. Heeft het vliegtuig wind mee? Dan ben je sneller op de plaats van bestemming. Kun jij lekker net iets langer vakantie vieren in Spanje. 

 

Het snelste passagiersvliegtuig ooit

Een van de snelste passagiersvliegtuigen ooit was de Concorde. Met een maximale snelheid van maar liefst 1.920 kilometer per uur kon je met dit vliegtuig binnen drie uur van Londen naar New York vliegen. Maar voordat je te enthousiast wordt: deze vliegtuigen zijn vanwege de hoge kosten in 2003 uit de lucht gehaald.

Op vakantie naar het zonnige Spanje

Overigens gaat een straaljager natuurlijk nog een stuk sneller dan een passagiersvliegtuig. De snelste bemande straaljager ooit was de Amerikaanse X15, die een topsnelheid haalde van maar liefst 7.274 kilometer per uur. Een propeller vliegtuig haalt daarentegen slechts een snelheid van maximaal 450 kilometer per uur.

 

Bron: Zoover.nl

«   »